En İyi Tarif Blogları

Pazartesi, Nisan 28, 2008

FRANSIZ-SİYAH GÜNEŞ PASTASI ( SOLEIL NOIR )


Sevgili Burcu Gençoğlu'nun tariflerinden biri olan Siyah Güneş pastası gerçekten de çok güzel oldu. Kendisinin de dediği gibi tam 5 yıldızlık bir pasta...
Malzeme

Keki

1 çay fincanı tozşeker (incebelli)
5 yumurta
1 tutam tuz
1 çorba kaşığı esmer şeker
1 çay fincanı un (incebelli)
3 çorbakaşığı kakao
95 gr tereyağı (eritilmiş)
50 gr toz badem (yaklaşık 1 su bardağı kadar) (Burcu’nun tarifinde fındık kullanıldı fakat benim elimde badem olduğu için bademi kullandım)

Çikolatalı sos için

200 gr bitter çikolata ( ben özel tatlı çikolatası kullandım - dessert chocolate - )
200 ml sıvı krema

İçi için
iki adet iri portakal

Hazırlanışı;
Öncelikle fırınımızı 150 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.20 cm'lik kelepçeli bir kalıbın altını yağlı kağıd ile kaplayıp.Kenarlarını yağlayalım.
Yumurtaların 4 adetinin beyazını şekerlerle ve bir tutam tuzla mikserde yüksek devirde karıştıralım. (Bu tarifte 4 yumurtanın sarısı size kalıyor keke kullanmıyorsunuz yani)10 dakika kadar çırpalım. Daha sonra bir tam yumurtayıda ekleyip çırpmaya devam edelim. Tüm karışım beyazlaşınca ve şekerler iyice eriyince çırpmaya son verelim.
Ayrı bir kaba elediğimiz un ve kakaolu karışıma badem tozunuda ekleyip karışımı karıştıralım. Yumurtalı karışımın içerisine ilave edip tekrar çırpalım.
Son olarak erimiş tereyağınıda ekleyip birkez daha çırpalım.
Karışımı, kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız fırınımızda, 150 derecede 30 dakika ,180 derecede 20 dakika daha pişirelim. Pişip pişmediğini kekin ortasına batıracağınız bir çöp şiş ile anlayabiliriz.
Kekimiz piştikten sonra soğumaya bırakalım.
Kremamızı bir büyük cezvenin içerisine boşaltalım. İçerisine çikolatalarımızı küçük küçük kesip ileve edelim. Devamlı karıştırarak çikolataları eritelim. Çikolata tamamen eriyince ateşten alalım. Karıştırarak soğutalım.
Kekimizi ortasında ikiye bölelim.Üzerine sosumuzda bir miktar döküp spatula ile yayalım. Üzerine ince ince dilimlediğimiz portakalların bir kısmını dizelim. Portakaların üzerine tekrar sosumuzdan bir miktar döküp yine kaşıkla yayalım. Diğer katı üzerine kapatalım ve kalan sosun tamamını yavaş yavaş pastamızın üzerine döküp spatula ile dikkatlice yayalım. Buzdolabında en az 2 saat bekletilmelidir...

Arzu ettiğiniz bir sosla servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun...




1 yorum :

Adsız dedi ki...

çok güzel olmuş.